Verduurzaming

Als overheid willen we met eigenaren en vrijwilligers samenwerken voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Dit doen we ook door de monumenten te verduurzamen. Zo kun je een energiescan voor jouw monument laten uitvoeren.

Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Meer informatie hierover vind je bij financieringen.

Energiescan

De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hebben van de provincie Gelderland subsidie ontvangen voor het opstellen van energiescans voor monumenten. Inmiddels zijn er rond de 80 energiescans uitgevoerd.

Deze scans hebben verrassende resultaten opgeleverd. Zo kan 90% van de onderzochte panden een label A of B krijgen, mét behoud van erfgoedwaarde mét realistische terugverdientijden. Monumenten verduurzamen is dus heel goed mogelijk!

Mocht je het onderzoek willen inzien, dan kun je deze opvragen bij jouw gemeente.

Keukentafelgesprek

Wil je advies over de aanpak om jouw monument te verduurzamen?
Vraag dan een gratis keukentafel gesprek aan met Martijn Haitink via: erfgoed@dijkoraad.nl

Online colleges over duurzaam erfgoed

De TU Delft geeft korte colleges over de verduurzaming van monumenten. De universitaire docenten vertellen over de mogelijkheden, beperkingen en kansen. Leer meer over onder andere energie en ruimtelijk ontwerp. Bekijk de 5 colleges op de website van Erfgoedalliantie.