Ode aan het Landschap

Gevormd door de ijstijden en mede beïnvloed door de mens, maakt dat het Achterhoekse landschap een landschap is waar de meeste Nederlandse landschapstypes in het klein te vinden zijn. Het is een coulisselandschap, waarbij je na elke bocht wordt verrast met een nieuw decor.

Meanderende beken en rivieren, grote veenmoerrassen, een afwisselend heuvellandschap, een grote diversiteit aan bosgebieden en uiteenlopende natuurgebieden geven de streek een uniek karakter. Het samenspel tussen mens en natuur zie je terug in het landschap en het vertelt de verhalen over het leven van toen en nu. In het kader van Ode aan het Landschap worden verschillende projecten in onze gemeente uitgevoerd.

Silo Art Tour

In 2021 wordt de Silo Art Tour in de Achterhoek gerealiseerd. Een tour die de bezoeker langs in het oog springende locaties voert die aan de agrarische sector zijn gerelateerd. Op deze locaties worden door street-art kunstenaars werken aangebracht. De werken vertellen over de geschiedenis en de mensen van de desbetreffende plek of omgeving, en vormen als openbare-ruimte-collectie een etalage voor de streek-identiteit. Het boerenbedrijf (toen en nu) is hierin het verbindende thema. Het eerste kunstwerk is in november 2020 in Aalten gerealiseerd, waarna in 2021 de overige kunstwerken volgen.

Bezoek de website van Silo Art Tour voor meer informatie.

Kunstwerk Silo Art Tour van de gemeente Aalten
Kunstwerk Silo Art Tour - Gemeente Aalten

Prachtige plaatjes

In de gemeente Aalten zijn de inwoners uitgedaagd om de mooiste, de meest herkenbare, unieke, karakteristieke, authentieke, liefdevolle foto van het landschap te maken. Dat mocht een schitterende winterfoto van de afgelopen periode zijn, maar ook mooie foto’s van elk ander seizoen. Want elk seizoen heeft zijn eigen charme. Bij de foto moest de inzender aangeven waarom deze foto het landschap van de gemeente symboliseert.

De wedstrijd heeft prachtig beeldmateriaal opgeleverd, met ware kunstwerken van het landschap en het erfgoed in de gemeente Aalten.

Foto's van de winnaars prachtige plaatjes
Beeldmateriaal Ode aan het Landschap