Digitalisering

Het digitaliseren van ons erfgoed is belangrijk om het goed te kunnen ontsluiten en breed te kunnen delen. In de Oost Achterhoek is ons erfgoed op verschillende manieren gedigitaliseerd.

Huis aan huisbladen

Dit project wordt uitgevoerd door de oudheidkundige verenigingen in de drie gemeenten.

Op 15 juni 2018 is de Stichting Digitalisering Achterhoek opgericht. Doel van deze stichting is het digitaliseren van informatiedragers met historische informatie. Het gedigitaliseerde materiaal is doorzoekbaar en openbaar.

Samen met de Koninklijke Bibliotheek/Metamorfoze wordt een pilot project uitgevoerd. De titels die in de pilot worden meegenomen zijn: de Nieuwe Winterswijksche Courant, de Aaltensche Courant: nieuws- en advertentieblad voor Aalten en Breedevoort en de Graafschapper: Christelijk Volksblad voor Oost-Veluwe, Zutphen en de Graafschap. Het digitaliseren van deze titels beslaan alleen al 143.000 pagina’s.

Erfgoed op de kaart

Erfgoed op de Kaart is het platform voor het ontsluiten van lokale historische informatie op de kaart. Diverse archiefdiensten, musea, erfgoedinstellingen en andere instellingen maken gebruik van het platform.

Het erfgoed van de gemeente Aalten is ontsloten via de website van Erfgoed Aalten. Op deze website vind je historische informatie, kaarten en beeldmateriaal dat geografisch wordt ontsloten voor een breed publiek. De onderwerpen op de website zijn geclusterd in thema’s, bijvoorbeeld: vroege bewoning, vestingverleden, Achterhoeks boerenland, industrieel erfgoed, Tweede Wereldoorlog, grensligging en religieus erfgoed. Bij een groot deel van deze thema’s tref je korte films aan, waarin een bijzondere plek in de gemeente wordt uitgelicht.

Op verschillende informatiepanelen over het erfgoed in de gemeente Aalten staan QR-codes, die verbonden zijn met de films op Erfgoed Aalten.

De bezoeker wordt door fictieve bewoners meegenomen in een interactief verhaal over 1627.

Grensoverschrijdende verhalen-app

In de regio Winterswijk-Vreden is er een eigen gids voor op de smartphone ontwikkeld, de  WinVred. Deze gratis app vertelt de verhalen van de regio op een interactieve manier.

Het grensgebied tussen Winterswijk en Vreden herbergt vele boeiende verhalen. Over het leven en werk van Piet Mondriaan, over de geschiedenis van de steengroeve, maar ook over flamingo’s in het Zwillbrocker Venn. Die verhalen kun je natuurlijk op papier of op een website vertellen, maar nu beleef je het verhaal echt op de plek waar het speelt of speelde. Je kunt bijvoorbeeld ervaren hoe een plek er vroeger uitzag. En als je onderaan de Jacobskerk staat, laat de app je zien hoe het uitzicht vanaf de toren is.

Een van de doelen van de app was, om het verkeer over de grens te stimuleren. Daarom zijn alle verhalen zowel in het Nederlands als het Duits beschikbaar en gaan veel verhalen over grensoverschrijdende thema’s.

Meer informatie kun je vinden op de website van: Winvred | Winterswijk

1627 – Door mijn ogen

Op verschillende locaties door Groenlo en omgeving staan 8 silhouetten met een QR code. Door deze QR code te scannen worden bezoekers door de fictieve bewoners meegenomen in een interactief verhaal over 1627. Tijdens het verhaal moeten ze keuzes maken. Keuzes over situaties waar de fictieve inwoners mee te maken krijgen. Zo kunnen ze hun eigen beleving creëren.

De app is ontwikkeld om de veelomvattende geschiedenis van Groenlo te vertellen, maar heeft niet het doel om een authentiek geschiedkundig verhaal te vertellen. De route geeft op een speelse manier voor jong en oud informatie over 1627 aan de hand van de 8 fictieve bewoners. Bij de VVV Groenlo liggen flyers waar de route is uitgestippeld. Maar de route is ook te volgen zodra je de app geopend hebt met de QR-code of via de website 1627doormijnogen.nl naar de appomgeving gaat.