De eerste boerderijluiken zijn opgeleverd!

De Boerderijenstichting Achterhoek is enthousiast over de eerste resultaten van het luikenproject. De oude boerderijen worden er echt mooier (en duurzamer) van als de luiken op een goeie manier worden opgeknapt of nieuw aangebracht. Bij twee boerderijen – één in Zieuwent (boerderij Boekelder) en één in Aalten (boerderij ’t Sturris) – vond de officiële oplevering plaats.

Luiken maken

Samen met de Erfgoedklusbrigade uit Winterswijk organiseerde de Boerderijenstichting Achterhoek op 30 maart 2023 een praktijkavond luiken maken, een cursus voor boerderijeigenaren die hun luiken zelf willen vervaardigen. De avond werd gehouden in de werkplaats van de Erfgoedklusbrigade naast de Venemansmolen in Winterswijk. De cursisten konden werken aan hun eigen luiken en kregen adviezen over het bevestigen van het geheng, over houtsoorten, over het verven, etc.

Klik hier en bekijk het resultaat van de luiken op de website van Boerderijenstichting Achterhoek.

Meer informatie over het Luikenproject

De Boerderijenstichting Achterhoek voert het Luikenproject uit en treedt op als verdeler van de door LEADER en de aan LEADER Achterhoek deelnemende gemeenten beschikbaar gestelde subsidie. Gemeente Aalten Oost Gelre en Winterswijk zijn deelnemende gemeenten bij LEADER.

Boerderijeigenaren kunnen via de Erfgoedklusbrigade info@erfgoedklusbrigade.nl spullen bestellen die nodig kunnen zijn bij het maken van de luiken. Daarbij valt te denken aan zaken als: afdeklood, patineerolie, rvs slotbouten en moeren (ook vierkant), hang en sluitwerk of alleen anti roest behandeling van bestaand ijzerwerk, hout leveren en/of bewerken.

Twee mannen zijn bezig om boerderijluiken te maken
Groene, houten boerderijluiken, geparkeerd tegen een rode bakstenen muur