Verduurzaam uw monument

Als overheid willen we met eigenaren en vrijwilligers samenwerken voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Zo kunt u een energiescan voor uw monument laten uitvoeren. Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen hiervoor subsidie aanvragen.

Bekijk de pagina ‘Fincanciering’ voor meer informatie >

 

Monumenten

Duurzame en energiezuinige monumenten

Voor uw portemonnee, uw comfort en het milieu.

Energiescan

De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hebben van de provincie Gelderland subsidie ontvangen voor het opstellen van energiescans voor monumenten. Inmiddels zijn er rond de 80 energiescans uitgevoerd.

Deze scans hebben verassende resultaten opgeleverd. Zo kan 90% van de onderzochte panden een label A of B krijgen, mét behoud van erfgoedwaarde mét realistische terugverdientijden. Monumenten verduurzamen is dus heel goed mogelijk!

 

Afbeelding | Factsheet Energieonderzoek Monumenten
Factsheet energieonderzoek monumenten

Informatiemagazine voor monumenteigenaren

De huidige tijd vraagt om verduurzaming. De uitdaging is om aan deze vraag en andere ruimtelijke opgaven tegemoet te komen, zonder daarbij de identiteit van onze monumenten te verliezen. Verduurzamingswerkzaamheden staan soms op gespannen voet met de afspraken over en belangen van monumentenzorg. U kunt meestal geen standaard verduurzamingspakket gebruiken voor uw monument. Daarom informeren we u in dit magazine graag over maatwerkoplossingen. Met maatwerkoplossingen kunt u in de meeste gevallen de waarde van uw monument en haar prachtige details op een goede manier doorgeven aan toekomstige generaties.

Het informatiemagazine ‘Uw monument verduurzamen’ geeft u informatie, richtlijnen en een stappenplan over het verduurzamen van uw monument. Omdat het verduurzamen van monumenten een vak apart is helpen we u ook graag op weg met een keukentafelgesprek.

Wilt u dit magazine ontvangen?
De magazines liggen bij de gemeentekantoren en bij Centrum Duurzaam Winterswijk.
Ook kunt u contact opnemen met een erfgoedmedewerker.

 

Magazine Erfgoed Oost Achterhoek over Monumenten Verduurzamen

Keukentafelgesprek

Wilt u advies over de aanpak om uw monument te verduurzamen?
Vraag dan een gratis keukentafel gesprek aan met Martijn Haitink via: erfgoed@dijkoraad.nl