Wij vieren het jaar 1572

Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar. De waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid. Daarom herdenken we dit samen, want 450 jaar vrijheid is het waard breed bij stil te staan.

Expositie

In de Oost Achterhoek zijn verschillende activiteiten ontwikkeld in het kader van 1572. Een hiervan is de expositie, die in Aalten, Oost Gelre én Winterswijk te zien is. Voor de expositie hebben we subsidie ontvangen van de Provincie Gelderland.

Meer informatie over dit bijzondere herdenkingsjaar?
Bekijk de website: www.geboortevannederland.nl

 

Erfgoed Oost Achterhoek Expositie 1572

Slag om Grolle

Het jaartal 627 staat voor een ander keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Frederik Hendrik maakte een plan om op een nieuwe strategische wijze een stad te belegeren. De circumvallatielinie. In 1627 gebruikte hij deze linie om Grol (Groenlo) te bevrijden van de Spaanse overheersing. Met succes. Groenlo was na 21 jaar weer in handen van de Staatsen en bleef dat de rest van de oorlog. Met het Blauwdruk van Groenlo heroverde hij vervolgens diverse andere steden waaronder ’s Hertogenbosch (1629) en Maastricht (1632).

Bent u er 22 oktober ook bij?
De belegering van Grol wordt ook dit jaar – tijdens het re-enactment evenement De slag Om Grolle – herdacht. Tijdens dit re-enactmentevenement is er op zaterdag 22 oktober een interessant congres met als thema cultureel ondernemerschap met als doel het behoud van ons erfgoed. Het programma en de wijze van aanmelden vind u op de site www.congresslagomgrolle.nl.

 

Afbeelding | Terug in de tijd - 1572

1572 en de kracht van Gertrud

Nationaal Onderduikmuseum sluit met de expositie ‘1572 en de kracht van Gertrud’ aan bij het landelijke thema 1572 waarin we stil staan bij de ‘geboorte van Nederland’. Het is het jaar van een oorlog waarin burgers, steden en provincies niet alleen tegenover hun Spaanse vorst maar vooral ook tegenover elkaar komen te staan. Uiteindelijk leidt die gewapende strijd tot het ontstaan van de Republiek, de voorloper van het huidige Nederland. In het kader van 1572 wil het Nationaal Onderduikmuseum de verbinding leggen met vandaag. Het museum doet dat door het persoonlijke verhaal van Gertrud von Myllendonck te vertellen en in de context van de tijd te plaatsen.

Meer informatie of de expositie bezoeken? 
Bekijk dan de website: www.nationaalonderduikmuseum.nl/1572-en-de-kracht-van-gertrud/

 

Foto | Voorkant van de flyer 1572 en de kracht van Gertrud