Open Monumentendag 2022

Met veel plezier kijken wij terug op de Open Monumentendagen van 10 en 11 september 2022. In alle drie de gemeentes waren er leerzame activiteiten en exposities georganiseerd. Jong, oud, toerist, inwoner, Duits; iedereen was van harte welkom.

Aalten – Duurzaamheid

De gemeente Aalten werkte deze Open Monumentendag voor de tweede keer samen met de Stadt Bocholt. Er is een grensoverschrijdend activiteitenprogramma samengesteld en de belangstelling voor de opengestelde panden was groot. De Erfgoedprijs gemeente Aalten is dit jaar gewonnen door de eigenaren van boerderijcomplex De Welsker. Velen namen hier een kijkje om te zien hoe de restauratie van het rijksmonument vordert.

 

De Erfgoedprijs gemeente Aalten is dit jaar gewonnen door de eigenaren van boerderijcomplex De Welsker. Velen namen hier een kijkje om te zien hoe de restauratie van het rijksmonument vordert.

Oost Gelre – Wederopbouw

In navolging van het Boek Wederopbouw in Oost Gelre heeft het Comité een fietsroute door de gemeente gemaakt. De fietser kreeg hierbij op een ontspannen wijze de architectuur en stedenbouwkundige waarden van de periode gepresenteerd. Helaas werkte het weer niet echt mee.

Winterswijk – “duurzaam duurt het langst”

Een succesvol voorbeeld van het thema duurzaamheid is de winnaar van de Monumentenprijs Winterswijk 2021, Oldschool Hotel. Oldschool was in het weekend ook te bezoeken, net als zo’n twintig andere monumenten in en om Winterswijk. Daarnaast was het duurzaamheidsloket in het Raadhuis open voor vragen. Mede door de organisatie van Comité Open Monumentendag en de betrokken monumenteneigenaren kunnen we terugkijken op een geslaagde dag.

Foto | Een foto van Oldschool Hotel in Winterswijk met vrijwilligers ervoor