September: De maand van het Monument

In het tweede weekend van september vindt jaarlijks de Open Monumentendag plaats. Normaliter openen monumentale panden hun deuren. Dit jaar was het anders. In plaats van een bezoek aan een monument, kwam het monument dit jaar naar de mensen toe. Het landelijke thema in 2020 was ‘Leermonument’.

Het thema vertelt over hoe de mensen kunnen leren van de monumenten. In verband met het Corona virus is besloten de monumenten niet open te stellen voor het publiek. Hierdoor konden er geen leermomenten bij of in de monumenten georganiseerd worden. Om toch te leren, iets nieuws te weten te komen, is een deel van de monumenten gepresenteerd in de krant. Vanaf 8 september tot en met 29 september kwam er wekelijks een ander thema aan bod.

Hiervoor kwamen bewoners en eigenaren aan het woord. Historisch onderwijs gaat over de oude scholen, hoe vroeger het onderwijs er aan toe ging. De Wederopbouwperiode (1940-1965) laat ongekende interessante monumenten zien. Diverse monumenten zijn herbestemd door middel van vakmanschap en met duurzame methoden. En tenslotte was er een kijkje in bijzondere historische interieurs.

Afbeelding | Spread in het Achterhoek nieuws