Open Monumentendag 2019 - Winterswijk
Naast het landelijk thema ‘Plekken van plezier’ wordt dit jaar in Winterswijk in het programma voor de Open Monumentendag ook aandacht besteed aan het Achterhoekse thema ‘Wederopbouw’. Bijzonder accent krijgen dit jaar het Openluchttheater en het Strandbad. Ter viering van een jubileum hebben deze instellingen een speciaal programma ontwikkeld. Ook de restauratie van de Jacobstoren is een extra aandachtspunt. De restauratieaannemer, Slotboom Steenhouwers biedt de mogelijkheid de toren eens van de buitenkant meer in detail te bewonderen.
Programma Open Monumentendag 2019 – Winterswijk bekijken?
Download dan hier het programma:
Programma zaterdag 14 september 2019
Opening in de Jacobskerk, Markt 1
10.00 – 11.00 uur
Medewerking van de symfonieafdeling van KWOV onder leiding van Anke Lefferts en de organist Wim Ruessink. Welkom door de voorzitter Hans Donderwinkel, opening door wethouder Aalderink, toelichting thema Wederopbouw door Joanne te Winkel, uitreiking monumentenprijs 2018 en opening van de expositie van werkstukken van scholieren.
Restauratie Jacobstoren, Markt 1
Vanaf 10.00 tot 17.00 uur
- Bezichtiging werkzaamheden onder begeleiding
- Tentoonstelling over het ambacht van steenhouwer
- Tentoonstelling werkstukken in steen van scholieren
Voor meer details zie ‘Rondleiding op de steigers’.
Openluchttheater Winterswijk, De Huininkmaat 6
Vanaf 11.00 tot 16.00 uur
Openstelling, bezichtiging, expositie. Voor meer details zie ‘Historie Openluchttheater Winterwijk’
Strandbad, Badweg 6
Vanaf 11.00 tot 16.00 uur
Openstelling, rondwandeling en expositie. Voor meer details zie ‘Springlevend Strandbad’
Carillon Jukebox, Markt 1
Rond de Jacobstoren en carillon
13.00 tot 15.00 uur
Door het publiek aangevraagde nummers gespeeld door Wim Ruessink, stadsbeiaardier van Winterswijk.
Rondrit met historische bus door buitengebied
Door het mooie buitengebied langs diverse ‘Plekken van plezier’. Onder andere feestgebouwen in het Woold, Kotten en Ratum; diepvrieshuis, een korenspieker, feestgebouw, enzovoort.
Ochtendrit: vertrek 11.00 uur vanaf Raadhuis/VVV Winterswijk.
Middagrit: vertrek 14.00 uur vanaf Raadhuis/VVV Winterswijk.
Rondrit met historische bus door het dorp
Een rondrit langs: onder andere. het Strandbad, Openluchttheater, wederopbouwwijk Hakkelerkamp.
Vertrekpunt: vanaf Raadhuis/VVV Winterswijk.
Vertrek eerste rit om 11.00 uur; daarna om 13.00 uur en om 15.00 uur.
Rondwandeling Wederopbouw
Onder begeleiding van een gids van het Gilde Winterswijk door een wederopbouwwijk. Vertrek vanaf speeltuin Kreil (Dingstraat). Einde bij Transit-Oost.
Ochtendwandeling: vertrek om 11.00 uur.
Middagwandeling: vertrek om 13.30 uur.
Mobiel erfgoed
Oldtimers van de leden van de Winterswijkse Old-Timer Club zijn te bezichtiging bij het oude Raadhuis/VVV Winterswijk aan het mevrouw Kuipers Rietbergplein. De eigenaren geven de nodige informatie.
Museumfabriek, Laan van Hilbelink 6-10
Vanaf 11.00 tot 16.00 uur
Een kleine expositie over de tijd van de wederopbouw (1945-1965). Deze expositie is voornamelijk ingericht met objecten en foto`s uit de collectie van het museum. Het geeft een beeld van Winterswijk in die periode. Ook worden er demonstraties met de weefgetouwen gegeven.
•• Opengestelde monumenten gemeente Winterswijk ••
Alle vermelde monumenten zijn opengesteld van 10.00 uur tot 16.00 uur tenzij anders wordt aangegeven. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden.
De Vermaning (Doopsgezind kerkje), Torenstraat 4
Kerk van de Doopsgezinde Gemeente Winterswijk. Dateert uit 1711. Oorspronkelijk een schuilkerk.
Watertoren, Misterweg 140
Monumentale watertoren, gebouwd rond het midden van de jaren 20 van de vorige eeuw. Herbestemd tot woning.
Venemansmolen, Venemansweg 7
Een stellingmolen met een oude geschiedenis. In de vroegere opslagruimte is de permanente tentoonstelling ‘Venemansmolen eeuwig in beweging’ ingericht. In de dieselruimte is de in 1935 geïnstalleerde stationaire Engelse Ruston dieselmotor te zien, bij geen of onvoldoende wind kon toch worden gemalen.
Molen Bataaf, Bataafseweg 20a
Bij deze uit 1801 stammende beltmolen met bijzondere belt is een expositie ingericht, die de relatie van de molen met de scholteboeren weergeeft.Sevink Mölle, Meddoseweg 40
De Sevink Mölle werd in 1866 gebouwd in opdracht van vijf boeren, te weten te Strake, Te Voortwis, Smalbraak, Dunnewold en Seevink. De molen is in bedrijf en er zijn meelproducten te koop.
Oude begraafplaats en Baarhuisje, Singelweg 10
Uitleg over de historie van de begraafplaats (vele Winterswijkse notabelen en extielbaronnen) en het Baarhuisje (circa 1830). Bestektekeningen (circa 1890-1910) van de architecten H. van der Schaaf en J.J. Post. Maquettes van een aantal markante huizen en gebouwen van Winterswijk van de maker J. Doornheim.
Jacobskerk, Markt 1
Bouwtijd van circa 1470 (koor en schip) tot 1507 (toren). Een eenvoudige doch imponerende architectuur. Muurschilderingen en zogenaamde duvelkes (kraagstenen) uit de late middeleeuwen.
Concert op het historische Naber-Metzler orgel door Wim Ruessink met werken van J.S. Bach. Entree € 10,00. Aanvang 20.15 uur.
De Achterhoek, Jeugdkerkstraat 6
‘Dag van de Vrijmetselarij’ Iedereen is welkom om te ontdekken wat Vrijmetselarij te bieden heeft. Er zijn leden aanwezig om onder het genot van een kop koffie of thee uitleg te geven over onze werkwijze en symboliek. Ontdek dat ook de Loge een plek is om plezier te hebben, in de breedste zin van het woord. www.logedeachterhoek.nl
Korenspieker Kössink, Kremerweg 5 Huppel
Vanaf 12.00 tot 16.00 uur
Eén van de twee nog bestaande vakwerkspiekers in ons land (spieker = opslagplaats voor graan en andere landbouwproducten). Dateert uit midden 18e eeuw.
Veldoven Winkelstegge Woold
Vanaf 12.00 tot 16.00 uur
Opgegraven en geconsolideerde restanten van een veldoven uit de 19e eeuw. Een veldoven werd gebruikt voor het bakken van stenen en dakpannen. Ter plaatse wordt een toelichting gegeven.
Wereld van Wenters, Meddosestraat 40
Vanaf 11.00 tot 17.00 uur
Expositie 130 jaar Vereniging Volksfeest Winterswijk, 130 jaar plezier. Historische bakkerij.
Programma zondag 15 september 2019
Openstelling Synagoge, Spoorstraat 32
12.00 tot 16.00 uur
De deuren van de sjoel staan open. Bij het thema ‘Plekken van plezier’ is een synagoge niet het eerste om aan te denken. Uiteraard is een synagoge een huis van gebed, plek voor een religieuze samenkomst. Maar het is ook een huis om te leren en dat kan ook een plezierige bezigheid zijn. De sjoel is tegelijkertijd ook het middelpunt van de joodse gemeenschap. Het is dé plaats waar de joodse bevolking van Winterswijk bij elkaar komt, waar men elkaar ontmoet, contacten onderhoudt, nieuws en wetenswaardigheden uitwisselt en verhalen, waarschijnlijk ook wel moppen vertelt. Het synagogecomplex is een bijzonder rijksmonument: het omvat niet alleen de in 1888 gebouwde synagoge, maar ook een schooltje, mikwe (badhuis), woning van de chazzan (voorganger) en een begraafplaats. Met uitzondering van de woning, allen geopend en te bezichtigen. Op verschillende plaatsen in het synagoge- complex wordt het joodse verhaal van Winterswijk verteld. In die eens zo bloeiende joodse gemeenschap zat letterlijk en figuurlijk veel muziek. Die klinkt alleen nog maar door in de verhalen. Om 14.00 uur starten de verhalen binnen en buiten, op de begraafplaats en in het mikwe (badhuis).
Openluchttheater, De Huininkmaat 6
Vanaf 10.00 tot 17.00 uur
Openstelling, rondwandeling, expositie.
Voor meer details zie ‘Historie Openluchttheater Winterwijk’
Strandbad Badweg
Vanaf 11.00 tot 17.00 uur
Openstelling, rondleidingen, expositie en meer.
Voor meer details zie ‘Springlevend Strandbad’
Jacobskerk Markt 1
Vanaf 11.00 tot 16.00 uur
Openstelling, expositie van werkstukken van scholieren,de tentoonstelling Meester en Gezel: ieder z`n vak. Ook zijn er speurtochten voor kinderen.
Voor meer details zie ‘Rondleiding op de steigers’
Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek
In 2019 en 2020 wordt er in de hele Achterhoek aandacht gegeven aan de bijzondere wederopbouwperiode tussen 1940-1965. In deze periode moesten niet alleen alle tijdens de oorlog verwoeste gebouwen worden hersteld, ook was er een babyboom en moesten er veel huizen bijkomen. Nog nooit is er in een periode zoveel gebouwd als tijdens de wederopbouw. Hoewel de gebouwen van na de oorlog vaak niet zo worden gewaardeerd zijn het wel degelijk ruwe diamanten! Tijdens Open Monumentendag zijn er in de hele regio gebouwen, wijken en monumenten uit de wederopbouwperiode te bezoeken. Ook in Winterswijk wordt hier aandacht aan besteed. Zo zal er in Winterswijk een bustocht door het buitengebied zijn. Tevens een rondrit in een historische T-Fordbus en een rondwandeling door een wederopbouwwijk waarbij er aandacht is voor de typische wederopbouwwijken in Winterswijk. Wist je bijvoorbeeld dat deze wijken werden aangelegd onder het motto ‘Licht, Lucht en Ruimte’? Alles moest in de wijk beschikbaar zijn, van school tot winkel en speeltuin. Daarnaast was er veel groen aanwezig en waren de woningen voor die tijd heel erg licht en ruim. Helaas is het oorspronkelijke plan van de wijk vaak niet meer zo goed zichtbaar door bijvoorbeeld de komst van vele auto’s waarvoor groen moest wijken. Maar als je goed kijkt is er toch nog veel zichtbaar en zal je nooit meer hetzelfde naar deze wijken kijken!
Daarnaast viert het Openluchttheater in Winterswijk haar 10-jarig jubileum met een speciaal programma. Dit theater stamt echter uit 1949 en gaat dus al 70 jaar terug! In de wederopbouwperiode hadden de mensen weer behoefte aan vermaak en theater. Echter door de grote bouwopgave waren middelen schaars en kregen verwoeste panden en woningbouw voorrang. Een openluchttheater bood uitkomst om toch een plek te creëren voor kunst en cultuur. Daar kunnen we nu nog steeds van genieten omdat het theater in de huidige vorm alweer tien jaar bestaat. Tijdens de Open Monumentendagen is er een speciaal jubileumprogramma.
Voor meer details zie ‘Historie Openluchttheater Winterwijk’
Springlevend Strandbad
Het Strandbad is een parel gelegen in een prachtig natuurgebied aan de rand van Winterswijk. Het bad is een werkverschaffingsproject uit de crisisjaren ’30 van de vorige eeuw, met een belangrijke verbouwing/uitbreiding in 1957. In deze periode zijn de betonnen steigers in het bad aangebracht die niet alleen een prachtig lijnenspel vormen, maar het ook overzichtelijk maken. Na een decennium van verval en strijd om behoud van dit bijzondere ensemble (het Strandbad is het laatste nog in gebruik zijnde natuurbad van deze originaliteit en grootte) is het Strandbad in 2011 compleet gerestaureerd heropend. Tijdens de Open Monumentendag 2019 is het Strandbad niet alleen toegankelijk, maar zijn er rondleidingen, kan men over het ‘verliefdenpaadje’ lopen en is een overzichtsexpo ingericht van het Strandbad door de jaren heen. Strandbad Winterswijk, je moet er maar geweest zijn!
Het Strandbad is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Historie Openluchttheater Winterswijk
Kort na de oorlog was er in Winterswijk behoefte aan toneel en muziek, maar er was geen geschikte accommodatie. Het bestaande Feestgebouw was door zijn inrichting eigenlijk ongeschikt voor toneel. De vraag naar een andere accommodatie werd steeds groter. Omdat een schouwburg financieel niet haalbaar was, ontstond het idee van een beter realiseerbaar openluchttheater. In 1947 werd de Stichting ter exploitatie van het openluchttheater De Huininkmaat goedgekeurd door de gemeenteraad .In februari 1949 werd met de inrichting van het openluchttheater begonnen. Omdat geen theatervoorstellingen meer werden opgevoerd, heeft de gemeente in 1957 de opstallen van de stichting overgenomen. Na oprichting van de Culturele Raad vonden op diens initiatief weer verschillende activiteiten plaats zoals muziekuitvoeringen en later ook weer toneelopvoeringen. Nadat in 1966 het Feestgebouw werd verwoest kwam er op die plek alsnog een schouwburg. Hierdoor werd het voor het openluchttheater moeilijker om te blijven bestaan. In 1980 bleek in de Culturele Raad de onmogelijkheid het openluchttheater optimaal te benutten. Langzamerhand werd het theater overwoekerd door onkruid. Eind 2004 werd door Ineke van der Lans, Ank Govers en Veronie Snijder een verzoek bij de gemeente ingediend om via het Burgerinitiatief te komen tot het in ere herstellen van het openluchttheater. In 2006 is er, o.a. door de toekenning van de Burgercheque, een nieuwe Stichting Openluchttheater Huininkmaat opgericht. Op 24 juni 2007 tijdens de Dag van het Park wordt het theater, weliswaar nog niet geheel gerestaureerd, weer in gebruik genomen. Uiteindelijk op 20 september 2009 vindt de feestelijke in gebruik name plaats met de opening door wethouder van Nijkerken. In 2015 kon een podiumtent worden aangeschaft en het podium worden vergroot dankzij bijdragen van de Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Henk van Ommen Fonds. Op 12 mei 2016 was een eigen opslag/catering/vergaderruimte gerealiseerd; mogelijk gemaakt door Bouwbedrijf Koopmans, Rouwmaatgroep, Obbink en Gemeente Winterswijk. Nu, in 2019, vieren we dat het Openluchttheater in de nieuwe vorm 10 jaar bestaat.
•• Jubileumprogramma Openluchttheater tijdens Open Monumentendag ••
zaterdag 14 september:
open van 11.00 uur tot 16.00 uur
openstelling, bezichtiging, expositie en catering
zondag 15 september:
open van 10.00 uur tot 17.00 uur
openstelling, bezichtiging, expositie en catering
vanaf 14.00 uur voorstellingen:
- RAAF theater met kinderen met muziekinstrumenten
- Mellow Brass blaasensemble van de Eendracht
- Beer en Eamon op viool en keyboard
- Penta en Evolutio
- Gerrit Komrij College
- Winterswijks Muziektheater
- Classic WM
- Harlekijn
Toegang gratis
Jacobskerk Toren
Open 14 september vanaf 10.00 tot 17.00 uur.
Rondleiding op de steigers
Het Winterswijkse familiebedrijf Slotboom steenhouwers is het restauratiebedrijf die het afgelopen jaar aan de Jacobstoren heeft gewerkt. Slotboom Steenhouwers is een Erkend Restauratie Bedrijf op het gebied van het toepassen, restaureren, adviseren, behouden en onderhouden van natuursteen. Door het traditionele vakmanschap van steenhouwer te combineren met de kennis en techniek van nu, geven ze de Jacobstoren weer een historische toekomst. Op 14 september kan iedereen dit werk van dichtbij bewonderen. Er zijn meerdere rondleidingen op de steigers door de firma Slotboom.
Jong talent
Voor kinderen de mogelijkheid zelf de handen uit de mouwen te steken. Steenhouwers van Slotboom Steenhouwers ondersteunen aankomend talent bij het maken van een meesterwerk in mergel. Een deel van deze werken is te zien in de Jacobskerk. Voor meer informatie over dit project kijk op www.meesterlijkvak.nl