Op 14 en 15 september staat de gemeente Aalten in het teken van Open Monumentendag. Monumentale panden openen hun deuren en zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken. Op zaterdag 14 september vindt de opening plaats van de Open Monumentendag 2019. Het landelijke thema dit jaar is ‘Plekken van plezier’.

Programma Open Monumentendag 2019 – Aalten bekijken?
Download dan hier het programma:

Download

Het thema vertelt over hoe de mensen zich in de loop van de eeuwen vermaakt hebben en welke monumenten hiervoor het decor of podium geweest zijn. Ook in de gemeente Aalten zijn diverse monumenten die zich in het kader van dit thema presenteren. Denk aan Openluchttheater Barlo, vestingpark St. Bernardus en café de Zwaan in Bredevoort maar ook het recent geopende stationskoffiehuis Fatta in het stationsgebouw in Aalten.

Een overzicht van alle deelnemers en bijzondere activiteiten op 14 en 15 september is te lezen op www.openmonumentendag.nl/aaltenen in de activiteitenfolder die gratis te verkrijgen is bij de VVV Dinxperlo, VVV Aalten en VVV Bredevoort.

Wederopbouw

Tijdens Open Monumentendag is er ook aandacht voor zowel gebouwen als kunst uit de Wederopbouwperiode (1940-1965). De Achterhoek staat in 2019 en 2020 in het teken van de Wederopbouw. Met het project “Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek” willen elf Achterhoekse gemeenten het erfgoed van de wederopbouw onder de aandacht brengen. De wederopbouwperiode van Nederland was van grote invloed op onze omgeving zoals we die nu kennen. Het was een tijd van schaarste, maar ook een tijd van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing.

Een greep uit de bijzondere activiteiten:

Ontmoetingskerk Dinxperlo

Op 14 september is de kerk aan de Bernard IJzerdraatstraat 1 in Dinxperlo opengesteld. Deze kerk is kenmerkend voor de wederopbouw.

Interactieve expositie wederopbouwperiode ”Samen bouwen aan de wederopbouw”
Om verhalen uit de wederopbouwperiode op te halen worden panelen geplaatst met afbeeldingen uit deze periode. De bezoekers kunnen hun herinnering, hun verhaal, hun gedachten bij de diverse panelen opschrijven en achterlaten. Deze lokale verhalen vormen samen de basis voor de Achterhoekse canon van de wederopbouw.

Rondleiding en toelichting wederopbouwarchitectuur
Gerben Meussen is werkzaam als architect bij Delfgou architectenbureau, gespecialiseerd in renovatie van rijks- en gemeentelijke monumenten. Hij geeft tijdens Open Monumentendag een rondleiding in de R.K. Kerk de Goede Herder en de Ontmoetingskerk in Dinxperlo. Beide kerken hebben een kenmerkende wederopbouwarchitectuur. Gerben vertelt over deze periode, maar ook over de ‘landmarks’, de wijken die na de oorlog verrezen en zelfs straatnamen die naar belangrijke personen in de wederopbouwperiode werden vernoemd.
Zaterdag 14 september om 14.00 uur start de rondleiding bij de R.K. Kerk de Goede Herder aan de Allee 58/58A en om 15.00 uur start hij bij de Ontmoetingskerk aan de Bernhard IJzerdraatstraat 1 in Dinxperlo.

 

Wenninkmolen, Lintelo

Op 14 september van 10.00 – 17.00 uur en 15 september van 13.00 – 17.00 uur is de Wenninkmolen aan de Gendringseweg 27 in Lintelo (Aalten) geopend.
De Wenninkmolen is een korenmolen in Lintelo. De molen werd in 1860 gebouwd door bakker Wennink. De maalstoel is in 1937 naar de begane grond verplaatst; hierdoor kunnen ook minder valide mensen het maalproces van dichtbij mee beleven.

Demonstraties en pannenkoeken
De molenaar geeft een rondleiding. Kinderen kunnen zelf malen met handmaalmachientjes en er is pannenkoekenmeel te koop. 14 September tussen 12.00 en 14.00 uur worden er pannenkoeken gebakken.

Foto tentoonstelling
In de molen zijn foto’s te zien van allerlei feestelijke momenten op en bij de Wenninkmolen.