Open Monumentendag 2017

Op 9 en 10 september stonden de gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk in het teken van Open Monumentendag. Het landelijke thema van 2017 was ‘Boeren, burgers, buitenlui’. Daarmee lag bij deze 31ste editie van het landelijke evenement de nadruk op mensen en hun onderlinge economische en culturele relaties.

 Het thema verbindt stadsbewoners, boeren en mensen met een rondtrekkend bestaan. Ook legt het een verband tussen uiteenlopende historische perioden en het heden. In de Oost Achterhoek zijn rond het thema uiteenlopende activiteiten georganiseerd.

In Aalten is een gedichtenwedstrijd in het dialect georganiseerd. Deze heeft prachtige gedichten opgeleverd over de kernen, het landschap en de mensen in de gemeente. Er werd brood gebakken in drie broodbakhuisjes en er waren diverse exposities over boerderijen, linnengoed, kunst en het leven aan de grens.

In Oost Gelre viel de Open Monumentendag samen met de kermis en het Bloemencorso van Lichtenvoorde. Het Bloemencorso Lichtenvoorde draagt sinds 2013 de titel van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit jaar kon men een kijkje achter de schermen nemen bij het Bloemencorso in de Corsotuin aan de Richterslaan.

In Winterswijk kon men een rondrit maken door het buitengebied in een historische dubbeldekker. De toren van de Jacobskerk kon beklommen worden, vanwaar men een mooi uitzicht heeft over Winterswijk en zijn stratenpatroon. In de synagoge vond een lezing plaats over de eens bloeiende Joodse gemeenschap van Winterswijk.