Interieurproject in de Oost Achterhoek

Tijd voor weer een nieuwe update rondom het project ‘Een toekomst voor historische interieurs in de Oost Achterhoek’! Wij hebben afgelopen jaar niet stil gezeten.

Zo verscheen er in mei een artikel in Heemschut over de bloeiende textielindustrie in de regio. Ditzelfde thema stond centraal tijdens een activiteit van Open Monumentendag toen Nick van den Berg geïnteresseerden meenam tijdens een rondwandeling door de Misterstraat in Bredevoort. Daarnaast kregen de deelnemers de kans om binnen te kijken bij de fabrikantenvilla Vinkenburg.

Glas in lood
Trappenhuis met raam glas in lood>
              <figcaption class=Foto's zijn van de voormalige leerfabriek “Hulshof verenigde fabrieken” in Lichtenvoorde.

In de laatste nieuwsbrief van 2020 berichtten wij over workshops voor eigenaren van een oud interieur. Helaas konden deze workshops vanwege Corona niet doorgaan. Daarom hebben we in het voorjaar twee reeksen van online lezingen over historische interieurs georganiseerd: de eerste reeks ging over materialen en afwerkingen (stuc, schilderwerk, glas en tegels) en de tweede reeks over boerderij-interieurs. Deze lezingen zijn terug te kijken via de website van het Gelders Genootschap. Daarnaast hebben Nick en Marlieke twee lezingen over het project gegeven op de jaarlijkse ALV van het Gelders Genootschap.

Bijzondere interieurs in de regio

Wij laten je natuurlijk graag zien wat voor bijzondere interieurs we in de regio hebben gevonden. Begin 2022 organiseert elke gemeente daarom een bijeenkomst waarin de opbrengsten van het onderzoek worden gepresenteerd. De eerste presentatie wordt gegeven op 17 februari tijdens de informatieavond voor monumenteigenaren in Winterswijk.

Meedenken over de volgende fase?

Inmiddels zijn we volop bezig met de voorbereidingen van een vervolgproject. Want, het onderzoek heeft zoveel mooie vondsten opgeleverd; het zou zonde zijn als alles straks in de kast verdwijnt. Daarom denken we er nu over na op wat voor manier we ons erfgoed in de Oost Achterhoek, en dan met name de bijzondere interieurs, beter zichtbaar en beleefbaar kunnen maken. Hierbij is uiteraard veel aandacht voor toestemming, privacy en AVG. Er zullen digitale routes worden ontwikkeld samen met Achterhoek Toerisme en 100% Winterswijk waarin interieurs worden ontsloten die doorgaans niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld schoolgebouwen.

Wil je meedenken over deze routes of heb je andere ideeën over activiteiten? Neem dan contact op met Marlieke Damstra via m.damstra@geldersgenootschap.nl.