Interieurproject

Dankzij veel enthousiaste eigenaren zijn er nu al 150 interieurs in de Oost Achterhoek in kaart gebracht.

Na een aantal bewonersavonden ging het project vliegend van start toen wij met 28 studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen in november 2019 panden bezochten in het kader van het bachelorcollege ‘Interieurgeschiedenis’.

Wat opvalt is de trots en het enthousiasme waarmee eigenaren ons vertellen over het interieur. Sommige eigenaren wonen al generaties in hetzelfde huis en weten nog precies wanneer welke verbouwing heeft plaatsgevonden; anderen hebben het huis net gekocht en met veel liefde gerestaureerd; weer een andere eigenaar heeft de bewaard gebleven oude vloer op prachtige wijze terug laten komen in een verder gemoderniseerd interieur. De focus van het project ligt dus niet alleen op de interieurs zelf maar juist ook op de verhalen die erbij horen.

De komende jaren staan in het teken van het vergroten van de zichtbaarheid en beleefbaarheid van historische interieurs in de Oost Achterhoek.

In het voorjaar van 2021 wordt een reeks workshops gegeven over het interieur voor eigenaren en beheerders van een historisch pand. In de workshops leren we over restauratietechnieken en gaan we aan de slag met ambachten die veel voorkomen in het Achterhoekse interieur.

Meer weten over het interieurproject >