Filmproject Toverfoto’s

Naar oude films over Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en de buurtschappen wordt graag gekeken. Ouderen herkennen beelden uit hun eigen verleden, kinderen en jongeren zien hoe hun woonplaats er ooit uitzag. Toch zijn er relatief weinig oude films beschikbaar. De films die er zijn, zijn al regelmatig bekeken door ouderen en kinderen op school. Daarom is met het project Toverfoto’s “nieuw” historisch beeld gemaakt. Het project wordt ondersteund met een subsidie uit het Naoberfonds van de gemeente Aalten.

Historische plekken te voorschijn toveren

Bij het project is Bert Lobeek uit Winterswijk betrokken. Hij is bekend van “Bertoveren”. Met behulp van oude foto’s laat hij de veranderingen van een oud gebouw of een plek over een bepaalde periode zien. Daarvoor heeft hij een techniek ontwikkeld, waardoor er “nieuwe” oude films ontstaan. Op deze wijze maakt hij drie films over de gemeente Aalten, van elk ongeveer een half uur. Per film worden 10 tot 15 historische plekken te voorschijn getoverd. Inmiddels zijn er twee delen gereed, over Aalten en Bredevoort. Het derde deel over Dinxperlo is in de maak.

Toverfilms bekijken

De films zijn op DVD te lenen via de bibliotheek, beschikbaar in de woonzorgcentra in de gemeente Aalten en de Gaostok. U kunt ze ook bekijken via youtube:
Toverfoto’s Aalten deel 1
Toverfoto’s Bredevoort deel 1

Meer over het project in een artikel van Bernhard Harfsterkamp leest u via aaltenvooruit.nl