Samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen: een ontdekkingstocht door de Achterhoek.
Op maandag 16 december was een van de Winterswijkse scholtegoederen onderwerp van onderzoek door 30 studenten van de Radboud Universiteit. Het betrof tevens de afsluitende bijeenkomst van hun keuzevak.
In het kader van het project ‘Een toekomst voor historische interieurs in de Oost Achterhoek’ werkt het Gelders Genootschap onder andere samen met de opleiding Kunstgeschiedenis. De studenten volgen het keuzevak ‘Achter gesloten deuren?’ Inleiding op de Nederlandse interieurgeschiedenis’ onder leiding van bijzonder hoogleraar dr. Johan de Haan. Op basis van de inleidende colleges en excursies krijgen ze de opdracht een aantal interieurs te beschrijven en te documenteren. Doel is te leren zelfstandig thema’s uit de interieurgeschiedenis te bestuderen, te beschrijven en te duiden, vergelijkingsmateriaal te zoeken en de aldus opgedane informatie toe te passen op eigen onderzoek. Daartoe biedt het project, waarbij enkele honderden panden onderzocht worden, voldoende mogelijkheden.

De studenten inventariseerden met veel enthousiasme in november en begin december, onder begeleiding van leden van het projectteam van het Gelders Genootschap, 28 historische interieurs in de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Hun onderzoek leverde veel nieuwe informatie op. Zo blijkt dat het gebied rijk is aan bijzonder stucwerk, glas-in-lood, tegeltableaus in boerderijen en zeldzame keitjesvloeren. Een van deze laatste is te vinden in de boerderij ‘Het Luikenhuis’ van Tonny Halleriet. De boerderij heeft naast een aantal van houtimitatie schilderingen voorziene deuren een opmerkelijke vloer die voor de eigenaar iets heel gewoons is. De zeldzame keitjesvloer is voorzien van in verschillende kleuren gelegde kiezelstenen waarin figuren zijn gelegd o.a. in de vorm van bijenkorven. Volgens Halleriet staan zij symbool voor de nijverheid. In de loop der tijd gaan de steentjes van een dergelijke vloer vaak loszitten. Een van doelen van het project is dan ook eigenaren van advies te voorzien ten aanzien van de instandhouding van dergelijke vloeren.


Niet alleen boerderijen maar ook woonhuizen zijn onderzocht. Dat leverde bijvoorbeeld informatie over uitzonderlijke glas-in-lood ramen, uitgevoerd in de stijl van de Art Nouveau in een door in Winterswijk woonachtige, uit Friesland afkomstige, architect Post ontworpen villa in Winterswijk. Deze stijl is slechts kort en bovendien weinig toegepast in de Achterhoek. Veel van de belangrijkste voorbeelden bevinden zich in Winterswijk.

In januari hopen de studenten hun onderzoeken af te ronden.