Duurzaamheid

Energiebesparing en verduurzaming zijn nog nooit zo actueel geweest. Maar wat is duurzaamheid precies? In het kort komt het erop neer dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Dit geldt voor zowel energieverbruik als voor de materialen en producten die we toepassen. We willen u graag op weg helpen om uw monument goed te verduurzamen.

Informatiemagazine voor monumenteneigenaren

De huidige tijd vraagt om verduurzaming. De uitdaging is om aan deze vraag en andere ruimtelijke opgaven tegemoet te komen, zonder daarbij de identiteit van onze monumenten te verliezen. Verduurzamingswerkzaamheden staan soms op gespannen voet met de afspraken over en belangen van monumentenzorg. U kunt meestal geen standaard verduurzamingspakket gebruiken voor uw monument. Daarom informeren we u in dit magazine graag over maatwerkoplossingen. Met maatwerkoplossingen kunt u in de meeste gevallen de waarde van uw monument en haar prachtige details op een goede manier doorgeven aan toekomstige generaties. Het informatiemagazine ‘Uw monument verduurzamen’ geeft u informatie, richtlijnen en een stappenplan over het verduurzamen van uw monument. Omdat het verduurzamen van monumenten een vak apart is helpen we u ook graag op weg met een keukentafelgesprek.

Wilt u dit magazine ontvangen? De magazines liggen bij de gemeentekantoren en bij Centrum Duurzaam Winterswijk. Ook kunt u contact opnemen met een erfgoedmedewerker.

Foto | Ted Kok overhandigt de brochure over het verduurzamen van monumenten aan drie eigenaren

Keukentafelgesprek

Via keukentafelgesprekken kunt u als eigenaar op een informele wijze extra adviezen krijgen om uw monument te verduurzamen.

Wilt u advies over de aanpak om uw monument te verduurzamen?
Vraag dan een gratis keukentafel gesprek aan met Martijn Haitink via: erfgoed@dijkoraad.nl

Expositie verduurzamen monumenten nu te zien in Aalten!

Na een bezoek aan de gemeente Winterswijk en Oost Gelre, is de expositie over het verduurzamen van monumenten nu te zien in het gemeentekantoor aan de Hofstraat 8 in Aalten. In de Oost Achterhoek vinden we het belangrijk om ook ons erfgoed te verduurzamen en we willen onze inwoners hierbij graag op weg helpen. De expositie en de brochure, die we samen hebben uitgebracht, bieden hiervoor de nodige handvatten.

 

Meer informatie over deze expositie is hier te bekijken > 

Foto | Totaalbeeld van de expositie in Aalten