De SRV-Wagen van Een nieuwe tijd!

In september was het eindelijk zover! De SRV-Wagen begon aan de tour door de Achterhoek. Van Rock 'n Roll tot plantjes uitdelen, er gebeurde veel rondom de SRV-Wagen.

De aftrap was in Aalten en we hadden er stralend weer bij. De hele week konden bezoekers zich in en rondom de SRV-Wagen onderdompelen in de wederopbouwtijd. De wagen had een vuurdoop in Bredevoort bij het ambtshuis. Er werd gerock- ’n -rolld en teruggeblikt op de wederopbouwtijd. De volgende dag werd er juist vooruit gekeken in de Heurne. Hier stonden groen en klimaatadaptatie centraal. Op donderdag werden de vrijwilligers van de Dorcas in het zonnetje gezet en gaf de wederopbouwperiode inspiratie voor circulaire economie. Dat spullen uit de jaren 1950 weer helemaal hip zijn bewees ook de vintage-markt bij de Koppelkerk op vrijdag. Tot slot stond de SRV-Wagen in het Open Monumentendag weekend op de markt in Dinxperlo en bij boerderij Eskes, waar films van vroeger veel bekijks trokken.

Via de deze link is een fotoverslag van deze geslaagde openingsweek te bekijken >

Afbeelding | De SRV-Wagen begon aan de tour door de Achterhoek

Na Aalten reed de SRV-Wagen door naar Winterswijk waar wederom een gevarieerd programma rondom de wagen gemaakt was. Onder andere de wederopbouwwijken werden bezocht. Bewoners konden bij SRV-Wagen in gesprek met vrijwilligers van de Woonplaats en medewerkers van het Gelders Genootschap gingen in gesprek over verduurzaming van woningen en het vergroenen van tuinen. Op de markt in Winterswijk kon je rondom de SRV-Wagen weer ouderwets boodschappen doen. Net zoals vroeger met zo min mogelijk verspilling want Nel Schellekens liet zien wat je met kliekjes kan doen. De SRV-Wagen stopte ook bij een aantal scholen waar leerlingen van vrijwilligers van de Museumfabriek leerden over de wederopbouwperiode. Het Waterschap was ook aanwezig om te laten zien waarom het belangrijk is om te vergroenen zodat wateroverlast voorkomen wordt. De SRV-Wagen sloot de week in Winterswijk af bij de vintagemarkt. Dat was een groot succes met meer dan 1700 bezoekers! Vroeger was zo gek nog niet?! In Winterswijk kwam Omroep Gelderland langs bij de SRV-Wagen.

Video Omroep Gelderland – kijk het hier terug >

 

Een aantal weken en tussenstops later was de SRV-Wagen in Oost-Gelre. In Lichtenvoorde stond de SRV-wagen bij de bibliotheek in het teken van groen en hergebruik. Er was een succesvolle kledingruil waarbij bezoekers kleding met elkaar konden ruilen, zoals dat vroeger ook gebeurde. Bezoekers brachten kledingstukken die niet meer gebruikt werden, en gingen naar huis met iets anders waar ze wél blij van werden. Duurzaam, circulair en helemaal hip. Verder werden er vanuit Stichting Steenbreek bloembollen uitgedeeld want door bloembollen in de herfst te poten, kun je in het voorjaar genieten van een groene en bloeiende tuin! Kringloop Actief Groenlo zorgde voor de aankleding in de stijl van de wederopbouw. De SRV-Wagen reed vervolgens door naar Groenlo. De wagen stond tijdens de burendag in het teken van duurzaamheid. Energiecoaches van Agem waren aanwezig om de bezoekers inzicht te geven in hun energieverbruik en energierekening. Goed voor het milieu en de portemonnee!

Via deze link een aantal foto’s uit Lichtenvoorde >

Afbeelding | De SRV-Wagen begon aan de tour door de Achterhoek