Column Wim Aalderink: Open Monumentendag

Wethouder Wim Aalderink schrijft…..

Op 14 september was het Open Monumentendag. Op zich een wat vreemde titel voor een evenement dat twee dagen duurt. Maar het comité organiseert zoveel in het kader van cultureel erfgoed, dat dit gewoon niet in één dag past.

Vorig jaar kondigde ik tijdens Open Monumentendag de aanstaande restauratie van de toren van de Jacobskerk aan. Nu kon ik met gepaste trots vertellen dat deze restauratie bijna afgerond is. Binnenkort verdwijnen de steigers en is onze toren weer in volle glorie zichtbaar. De gerestaureerde wijzerplaten zijn voorzien van led-verlichting. En een nieuw vergulde haan pronkt bovenop de toren, die ’s avonds prachtig in de schijnwerpers staat.

Onze eigen steenhouwer Slotboom deed de restauratie van de Jacobstoren. Ruim 700 leerlingen van basisscholen en het vmbo konden tijdens de restauratie zelf ervaren hoe mooi het is om met je handen te werken en een ambacht uit te oefenen. Via het project ‘Meester en Gezel’ kregen zij rondleidingen op de steiger rondom de Jacobstoren en bij Slotboom. Hier volgden de leerlingen de workshop Steenhouw’n, waarbij ze een kunstwerk uit zandsteen maakten. Van elke klas werd een ‘meesterwerk’ getoond op 14 september in de Jacobskerk.

De eigenaren van twee prachtige woonhuizen aan de Wilhelminastraat ontvingen de monumentenprijs 2019. Zij hebben dit erfgoed op een geweldige manier gerestaureerd.

Het thema van Open Monumentendag was ‘Plekken van plezier’. En genoten  werd er volop.  Bijvoorbeeld van muziek en dans in ons prachtige Openluchttheater. Bezoekers konden ook een kijkje nemen bij ons unieke Strandbad. Alle activiteiten op verschillende locaties met monumentale waarde maakten het weekend weer tot een prachtig cultureel evenement.

Ik geef de pen door aan wethouder  Elvira Schepers

Nieuws_Erfgoed-Oost-Achterhoek-wim-aalderink
Wim Aalderink
TMJY1635
Kunstwerken uit zandsteen gemaakt door leerlingen in het kader van het educatieproject ‘Meester en Gezel’.