1.050 bezoekers nemen afscheid van De Vlijt

Steenfabriek De Vlijt stelde haar deuren nog één keer open voor publiek

De voormalige steenfabriek De Vlijt stelde haar deuren nog één keer open voor publiek voordat de gemeente alles op het terrein sloopt en verandert naar een nieuw bedrijventerrein. De open dag van 18 maart werd met ruim duizend bezoekers een groot succes.
De gemeente is sinds kort eigenaar van de voormalige steenfabriek. Het terrein van 4,8 hectare gaat plek bieden aan (Winterswijkse) ondernemers die willen groeien. De steenfabriek kent een lange geschiedenis en staat al meer dan 100 jaar op een prominente plek aan de Misterweg in Winterswijk. “Daarom organiseerde de gemeente een open dag, voordat de schop in de grond gaat,” aldus wethouder Gosse Visser. Een groot succes. De Vlijt kon rekenen op 1.050 bezoekers, variërend van oud-medewerkers en hun vrienden/familie/kennissen tot geïnteresseerde inwoners uit Winterswijk en omstreken. “Bezoekers waardeerden het dat ze op deze manier afscheid konden nemen van hun steenfabriek.”

Gebakken Winterswijk
Tijdens de opening werd het erfgoedboekje ‘Gebakken Winterswijk’ gepresenteerd door auteur Luuk Keunen. Dit boekje vertelt over hoe Winterswijkers vele eeuwen hun eigen aardewerk, bakstenen en dakpannen bakten. Hans Donderwinkel, voorzitter van Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk overhandigde het eerste exemplaar aan wethouder cultuur Sandra Metaal-Ten Dolle.

Verhalende rondleidingen
Oud-medewerkers van de Vlijt gaven ieder half uur rondleidingen. Zij namen de bezoekers mee in het proces van klei tot baksteen. Overal door de Steenfabriek stonden historische foto’s tentoongesteld van vakfotograaf Catharina de Fauw van toen de fabriek nog in bedrijf was. Op die manier kregen bezoekers een beeld van hoe de werkzaamheden gingen.

Herinneringssteen
Bezoekers kregen na de rondleiding een baksteen van de allerlaatste productie van De Vlijt, gemarkeerd met de datum 1-7-2022.

Steenfabriek Erfgoed Oost Achterhoek